Herbář aneb příroda ve Vaší kuchyni
Autor | Jaroslava Bednářová |
Výrobce | Fortuna libri |
Vazba | Pevná s přebalem lesklá |
Rozměr | 17,3 x 24,3 x 3,5 cm |
Počet stran | 328 |
Dostupnost | Vyprodáno |
Běžná cena | |
Akční cena | 249 Kč |
Ušetříte | 150 Kč (37.6%) |
Popis:
Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék - dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná.
Tak může někoho překvapit, že
- bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;
- meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář "škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují", jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;
- chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;
- jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.